Påverkas kärlekslivet av muntorrhet? februari 20, 2022

Påverkas kärlekslivet av muntorrhet?

author No comments

Har du vid tillfällen lidit av muntorrhet som stört det spontana kärlekslivet? Du är inte ensam – faktum är att det är ganska vanligt att drabbas av muntorrhet. Något som direkt påverkar salivutsöndringen, vilket kan bli ett bekymmer vid ömhet och sexuella sammanhang.

Här får du de bästa tipsen som hjälper dig råda bot på torr mun och dålig salivproduktion!

Muntorrhet – behandla i tidig fas

Oavsett hur muntorrhet uppstår är det viktigt att behandla åkomman snarast eftersom det annars kan leda till fler problem. Du kan exempelvis få karies som ett resultat av långt gången muntorrhet och därför är det viktigt att använda rätt tandhygieniska produkter.

Det finns anpassade sprayer som ger en omedelbar lindring och är därför en optimal behandling när du snabbt vill råda bot på problemet. Sedan är det även en fördel att ha som vana att tugga ett sockerfritt tuggummi med fluor – då hålls munnen aktiv och det skyddar dina tänder. Att borsta tänderna med en mjuk tandborste och använda en tandkräm som innehåller högre halter av fluor är att rekommendera.

Vad innebär muntorrhet?

Studier visar att cirka en av fyra vuxna personer drabbas av muntorrhet och kvinnor är överrepresenterade i statistiken. Förmodligen har det att göra med det faktum att kvinnor i allt högre grad intar läkemedel som kan ge muntorrhet som symptom. Symptomen är framför allt sprickor i mungiporna, sår i munnen och riktigt torr mun. Något som definitivt kan påverka ditt kärleksliv negativt.

En väldigt torr mun har helt enkelt för lite saliv och det kan i längden ha stor inverkan på din vardag. I värsta fall kan det påverka allt från smaksinnet till att orsaka svårigheter att andas och suga. Salivutsöndringen är ytterst viktig för din hälsa då det är saliven som genererar fukt till munnen. Dessutom skyddar saliven mot olika bakterier som kan komma in i kroppen via munnen, tandköttet eller tänderna.

agency-x