Sköt din hygien – så gör du juni 11, 2022

Sköt din hygien – så gör du

author No comments

Ibland hör man talas om att det är viktigt att sköta sin hygien. Men vad innebär det egentligen och varför är det viktigt? Här nedan får du exempel på vad du måste göra för att hålla dig fräsch och hygienisk och vilka produkter du behöver.

Ta hand om din munhälsa

Att ta hand om sin hygien inkluderar flera områden på kroppen och munnen är ett sådant område. Munnen sköter inte sig själv. Den behöver hjälp på traven för att kunna rengöras. Egentligen ska saliven räcka för att skölja munnen och hålla den ren, men på grund av våra kostvanor rubbas pH-balansen i saliven, vilket leder till karies. Därför är det viktigt att hjälpa munnen med rengöringen. Dessutom är det många som uppskattar att kunna borsta tänderna, speciellt efter en längre tids uppehåll i samband med exempelvis sjukdom. En tandborste och tandkräm räcker långt. Se till att borsta tänderna två gånger om dagen.

Om man slarvar med tandborstningen och/eller har mycket problem med tänderna, kan man behöva uppsöka tandläkare eller tandhygienist. Beroende på var i landet man bor, finns det garanterat en klinik i närheten. Hos Södertandläkarna kan du få hjälp om du bor i Stockholm. Precis som hos många andra kliniker, kan Södertandläkarna erbjuda en mängd olika behandlingar för att rensa, laga och fräscha upp tänderna.

Ta hand om hud, hår och naglar

En stor del av hygienrutinen bör så klart inkludera huden, håret och naglarna. Över lag räcker det med att duscha några gånger i veckan eller varannan dag samt tvätta håret lika ofta. Använd milda tvålar som inte torkar ut huden. I samma veva som man duschar bör man även rengöra öronen, inuti och bakom med handduk och tops. Man bör dock vara försiktig med att inte tvätta sig allt för ofta då det kan torka ut huden. I samband med duschen ingår även att rengöra sina intima delar, oavsett vilket kön man har. Området behöver ingen tvål utan rengörs bäst med vatten, alternativt en intimtvål på sin höjd. Tvålar rubbar nämligen pH-balansen i underlivet, framförallt för kvinnor. Utöver det bör även naglarna rengöras. Använd nagelborste om så krävs och/eller håll naglarna korta.

agency-x