Historia augusti 20, 2018

Historia

author No comments

Det är relativt länge sedan kvinnor började separera olika delar av kosmetik från varandra. Många insåg själva att det var viktigt att använda en annan kräm i ansiktet, än den som användes till händerna. Redan här kan man se trenden att vårda kroppens mest avskilda hörn, och alltfler börjar använda särskilda produkter för intimrengöring. De slutade använda vanlig tvål och gick sedan över till olika emulsioner och geler.

Under senare tid har kvinnor börjat ägna extra mycket uppmärksamhet åt intimhygien, men denna tradition sträcker sig långt in i det förflutna. Kvinnan har sett till att underlivet har varit friskt och hälsosamt. I det gamla Egypten såg prinsessan Cleopatra till att bada i mjölk. Hon tvättade också underlivet med örtdekokt som skyddade mot infektioner.

Under senare tid dök det också upp flera tvålar speciellt för intim användning, och de betraktades länge som ren lyx, och de fanns bara tillgängliga för rika människor. I mitten av 1900-talet började man på allvar tala om intim toalett. Olika specialister började då undra om vanlig tvål verkligen var ofarligt för de känsliga delarna av underlivet. Runt 1960-1970 efter att revolutionerna ägt rum började faktiskt de första produkterna märkta just intimvård, dyka upp på affärer och på apotekshyllor. Dessa produkter var faktiskt en helt vanlig flytande tvål med några växtbaserade extrakt samt naturliga oljor. Tvålarna hade dock ecstasy tillsatt.

I stort sett alla kosmetiska företag har idag minst en produkt avsedd för just intimhygien. Dessa produkter är idag inte bara begränsade till tvålar, utan det finns dessutom skum, geler, emulsioner och olika typer av servetter. Om man har mycket känslig hud är geler ofta den bästa produkten att använda. De är flytande i konsistensen men de ger inte skum. De innehåller dessutom också fler fuktgivande ingredienser än de allra flesta intimtvålar.

I vardagen behövs ofta inga speciella medel för intim hygien utan vanligen räcker det med att använda vanligt vatten. Ofta tror kvinnor och män att man måste använda tvål och speciella medel varje dag. Ofta räcker det dock att använda tvål med mera under mensen, efter samlag eller om man blivit riktigt svettig. Om man använder tvål varje dag kan det skada underlivets balans. Det är viktigt att hålla underlivet fräscht, men det räcker för det mesta med att bara tvätta av med ljummet vatten och sedan använda intimtvål någon gång ibland.

I dag utvecklas alltmer olika produkter för intimhygien och de får olika dofter med mera. Många av dessa kan torka ut underlivet och de är viktigt att komma ihåg att vissa produkter kan leda till att man får fler flytningar eller andra irritationer i underlivet. Många gamla huskurer som att lindra irritationer med filmjölk med mera lever dock fortfarande kvar och kan fungera i vissa fall.

agency-x